• Mamy zdanie
  • 14 przepisów blogerek kulinarnych na szybki obiad

    Jeśli tak jak ja niemalże każdego dnia zadajecie sobie pytanie: Co na obiad? To mam dziś coś dla Was! Oto 14 przepisów, blogerek kulinarnych, na szybkie obiady. 

     

    Miałam kiedyś pomysł, aby stworzyć plan obiadów na cały tydzień, a co za tym idzie listę zakupów, która pozwoli mi ten plan zrealizować. Kilka razy mi się to udało i było to ogromne ułatwienie życia. Wstawałam i wiedziałam co mam robić. Jednak bardzo lubię próbować nowych rzeczy, a moje menu jakoś mi się przejadło. Wtedy powstał w mojej głowie nowy plan, że któregoś dnia poszukam w Internecie przepisów na szybkie i smaczne obiady. Niestety, jak pewnie wiecie, są takie rzeczy, które mogą zaczekać do bliżej nieokreślonego jutra. To była właśnie taka rzecz. Stąd pomysł na ten wpis.

    Poprosiłam kilka blogerek kulinarnych o inspiracje na szybkie obiady dla mam, które mają dużo obowiązków i nie chcą mówiąc potocznie „stać przy garach”. Sama należę do grupy kobiet, które za bardzo gotować nie lubią. Gotuję, bo chcę, aby moi bliscy zdrowo jedli, ale często brakuje mi pomysłów i czasu na szukanie nowych. Jednak bardzo lubię nowe smaki, wtedy o wiele chętniej spędzam czas w kuchni.

    Dziś mam dla Was przepisy na smaczne, zdrowe i co najważniejsze szybkie obiady. Część z nich możecie zrobić już teraz, a niektóre to inspirację na wiosnę i lato, ale czas szybko mija, więc już niedługo znowu będzie w czym wybierać. To co gotujemy?! Ja z pewnością spróbuję i dam znać w komentarzu pod tym postem, do czego zachęcam również Was 🙂

    Wszystkim dziewczynom, które przesłały mi swoje propozycje bardzo dziękuję za kulinarne inspiracje i udostępnienie zdjęć z Waszych blogów. 

     


    Przepisy Anety Warownej autorki bloga Kolorowy Przepisownik.blogspot.commamy dwóch dziewczynek, która swojego bloga założyła, żeby jak sama pisze: „nie zwariować w domu, nagle odcięta nieco od towarzystwa, ludzi, pracy…” Każdy znajdzie tu coś dla siebie – są przepisy tradycyjne, nowoczesne, wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe i dla najmłodszych…

    1. Kluseczki kładzione bananowe

     

    Składniki:
    – 1 dojrzały banan
    – 125 g serka mascarpone
    – 1 jajko
    – 1/2 szkl. mąki pszennej
    – szczypta soli
    Dodatkowo:
    świeże owoce (porzeczki, granat lub inne)
    Sposób przygotowania:
    Do miski wbijamy jajko, dodajemy serek i plasterki banana, blendujemy na gładką masę. Wsypujemy mąkę i ponownie blendujemy do uzyskania gęstej masy (jeśli trzeba dodajemy więcej mąki). W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli, zamoczoną w gorącej wodzie łyżką nabieramy porcję ciasta i wkładamy na wrzątek. Gotujemy 1-1,5 minuty od wypłynięcia. Podajemy ze świeżą porzeczką i ziarnami granatu (mogą być też inne owoce). Jeśli ktoś lubi przed podaniem można pospać odrobiną cynamonu.

    2. Kurczak w sosie brokułowo-serowo-śmietanowym

     

    Składniki:
    – 1 podwójna pierś z kurczaka
    – 1 duży brokuł
    – 1 serek topiony ziołowy (100 g)
    – 100 g śmietany 30%
    – sól do smaku
    – pieprz do smaku
    – olej do smażenia
    Sposób przygotowania:
    Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błon, następnie kroimy w drobne kawałki i oprószamy solą i pieprzem. Wrzucamy kawałki na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu, obsmażamy i przykrywamy, aby mięso dobrze się udusiło. W tym czasie wstawiamy wodę w garnku. Brokuł dzielimy na małe różyczki, płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy na półmiękko (tak, aby nie był jedynie sparzony, ani też rozgotowany).
    Gdy mięso się udusi i puści dość dużo soku dodajemy serek topiony i mieszamy aż do rozpuszczenia. Do kurczaka z serkiem dodajemy odcedzone z wody różyczki brokuła, mieszamy. Dolewamy śmietanę i zagotowujemy. Można dodatkowo doprawić do smaku solą i pieprzem (wg własnego gustu).

    3. Potrawka z kurczaka z kuskusem i warzywami

    Składniki:
    – 1 podwójna pierś z kurczaka
    – 1 szkl. mrożonego groszku
    – 1,5 szkl. mrożonej włoszczyzny
    – 1 duża marchewka
    – 10 łyżek kaszy kuskus
    – 1 płaska łyżeczka soli
    – 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
    – 2 łyżki lubczyku
    – 2 łyżeczki oregano
    – 1 łyżeczka tymianku
    – 1 łyżeczka szałwii
    – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Sposób przygotowania:
    Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon. Gotujemy do miękkości, następnie rozdrabniamy. W garnku zagotowujemy około 2 litry wody, na wrzątek wrzucamy warzywa z mrożonek oraz startą na grubych oczkach marchewkę, gotujemy do miękkości warzyw, przyprawiamy, dodajemy kawałki mięsa (wielkość kawałków dowolna, u mnie bardzo małe, bo jak wspomniałam potrawkę podałam też dziecku na obiad). Następnie wlewamy śmietanę i rozrobioną w małej ilości wody mąkę ziemniaczaną. Wsypujemy kaszę kuskus i w tym momencie możemy zestawić garnek, ponieważ kasza i tak „dojdzie”. Na koniec przyprawiamy posiekaną natką pietruszki. Potrawka jest gotowa po kilku minutach, czyli gdy kasza napęcznieje.

    Przepisy Marty Martynowskiej autorki bloga Codzienne-Gotowanie.blogspot.co.uk 

    4. Makaron z tuńczykiem i pomidorkami

    Składniki:

    – 200 g spaghetti (w oryginale bucatini)
    – 1-2 ząbki czosnku
    – 1 duża papryczka chili
    – 2 fileciki anchovy
    – 200 g pomidorków wiśniowych
    – puszka tuńczyka w oleju (180 g)
    – 1 łyżka drobnych kaparów
    – sok z połowy cytryny
    – 100 g rukoli
    – sól, pieprz
    – oliwa z oliwek

    Sposób przygotowania:

    Makaron ugotować al dente.
    Na patelni rozgrzać nieco oliwy, najlepiej z tuńczyka, w razie potrzeby dodać innej i przesmażyć na niej pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, papryczkę chili i fileciki anchovy. Chwilę przesmażyć po czym dodać kapary i poprzekrawane na pół pomidorki. Smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać makaron i wszystko dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły, w razie potrzeby podlać niewielka ilością wody od gotowania makaronu. Dodać rozdrobnionego tuńczyka i wszystko obficie skropić sokiem z cytryny. Dodać większą cześć rukoli, zostawić kilka listków do dekoracji, doprawić solą i pieprzem, odrobiną oliwy i natychmiast podawać.

    5. Sycylijskie fusilli

    Składniki:

    – 250-300 g ulubionego makaronu (u mnie fusilli, ważne aby był karbowany, aby sos dobrze na nim „osiadał”)
    – 250 g pomidorków koktajlowych (sądzę, że zwykłe pomidory też będą się nadawały, ale muszą być dojrzałe, a chyba najlepsze były by prawdziwe polskie, słodkie, polne;) )
    – 25-30 g rodzynek
    – 2 ząbki czosnku
    – 2 łyżki kaparów (czubate)
    – 50 g mielonych migdałów
    – 60 ml oliwy extra virgin
    – liście z pęczka bazylii (kilka zostawić do dekoracji)
    – sól i pieprz
    – parmezan (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania:

    Makaron ugotować al dente.
    W międzyczasie przygotować sos: wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Makaron odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka, dodać sos, dokładnie wymieszać, można na chwilę zostawić pod przykryciem, aby sos się nieco ogrzał. Podawać posypane parmezanem i listkami bazylii.

    6. Pulpeciki cynamonowe w sosie pomidorowym

    Składniki:

    Na pulpeciki:

    – 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka, w oryginalnym przepisie jagnięcina)
    – 1 łyżeczka soli
    – 1-2 łyżeczki cynamonu
    – 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (utrzeć w moździerzu)
    – pieprz
    Na sos:
    – 1 duża cebula
    – 1 ząbek czosnku
    – 2 łyżki orzeszków pinii
    – 400 g pomidorów z puszki
    – 1 łyżeczka cynamonu
    – 2 łyżeczki cukru
    – sol i pieprz
    Sposób przygotowania:

    Pulpecików:

    W misce dobrze wyrobić mięso ze wszystkimi przyprawami. Zwilżyć wodą dłonie i formować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć pulpeciki aż będą rumiane. Zdjąć z patelni i odstawić.

    Sosu:
    Cebulę pokroić na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło i przesmażyć na nim cebulę oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Cebulę smażyć do czasu aż lekko zbrązowieje, dodać orzeszki pinii i smażyć je razem z cebula na niedużym ogniu jeszcze przez kilka minut. Dodać pomidory, cukier i cynamon i gotować przez kilkanaście minut aż sos zgęstnieje.
    Do sosu włożyć pulpeciki, wszystko delikatnie wymieszać, aby klopsiki pokryły się sosem. Chwilę gotować, aby mięso się zagrzało. Podawać z ryżem przybrane natką pietruszki.

    Przepisy Małgorzaty Chyla autorki bloga MojeKuchenneRewelacje.blogspot.com, dietetyka i pasjonatki gotowania, która udowadnia, że zdrowe odżywianie jak najbardziej może iść w parze ze smaczną kuchnią.

    7. Bananowe placuszki owsiane

    Składniki (ok. 6-7 placuszków): 

    – 1 duży banan
    – 2 jajka
    – 3/4 szklanki płatków owsianych (10 łyżek)
    – 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia 

    Sposób przygotowania:
    Składniki miksujemy. Placuszki smażymy na oleju z dwóch stron na złoty kolor.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami – owocami, jogurtem, orzechami, syropem (choć taka wersja może okazać się za słodka).

    8. Dietetyczny kurczak z brokułem i cukinią

    Składniki:

    – 150 g piersi kurczaka
    – 150 g brokuła
    – 100 g cukinii
    – 1 łyżka oliwy z oliwek
    – 1 łyżka pestek z dyni
    – sól, pieprz
    – słodka czerwona papryka
    – czosnek granulowany
    Sposób przygotowania:
    Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w wodzie al dente. Na suchej patelni podprażamy pestki i zdejmujemy na bok. Rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoto i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię (ze skórką). Doprawiamy 1 łyżeczką słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki czosnku. Mieszamy i podsmażamy kilka minut, aż cukinia zmięknie. Dodajemy różyczki brokuła i pestki. Wszystko razem mieszamy i podajemy.

    9. Kurczak curry z warzywami i kaszą jaglaną

    Składniki (dla 2 osób):
    – 1 duża pierś z kurczaka
    – 1 mała biała cebula
    – 1 duży pomidor
    – 1/2 czerwonej papryki
    – 1 woreczek kaszy jaglanej
    – zioła prowansalskie
    – curry
    – sól
    – pieprz
    – 1 łyżka oliwy/oleju
    – pół pęczka szczypiorku
    Sposób przygotowania:
    Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również siekamy w kostkę. Dodajemy warzywa do kurczaka, zmniejszamy ogień i przykrywamy na około 15-20 minut, aż papryka zmięknie. Wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, doprawiamy dwoma łyżeczkami curry i mieszamy. Rozkładamy na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

    10. Krem z pieczonych pomidorów i papryki

    Składniki:

    – 1 kg pomidorów
    – 2 czerwone papryki
    – 1 czerwona cebula
    – 5 ząbków czosnków
    – sól
    – pieprz
    – chili
    – 150 g sera feta
    – świeża bazylia
    – 350 ml bulionu

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
    W międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    Papryki przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze skórą do góry.
    Pomidory kroimy na połówki, wykrawamy twarde części i kładziemy na blaszce (tym razem skórką do dołu). Cebulę obieramy i kroimy na połowę i dodajemy do warzyw razem z ząbkami czosnku w łupinkach. Pieczemy razem przez pół godziny.

    Jeśli po tym czasie papryka nie jest mocno spieczona (czarna skórka) – zostawiamy ją jeszcze na parę minut w piekarniku. Resztę warzyw zdejmujemy z blachy. Kroimy na mniejsze kawałki pomidory i cebulę, łuskamy czosnek z łupin i wrzucamy do garnka. Gdy papryka „dojdzie” wrzucamy ją na około 10 min. do jednorazowej reklamówki i szczelnie zawiązujemy. Po tym czasie bardzo łatwo ściągamy z niej skórkę i dodajemy do reszty warzyw. Zalewamy je gorącym bulionem i miksujemy za pomocą blendera.

    Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Podajemy gorący krem z pokrojoną w kosteczkę fetą i listkami bazylii.

     


    Przepisy Gaby Bieleckiej, autorki bloga vega/wege Dmucham w kaszę.wordpress.com, nauczycielki w leśnym Przedszkolu „Leśna Droga”, trenerki kulinarnej, pedagożki przygody i przeżyć, która prowadzi warsztaty kulinarne w firmie Ridetu. Gaba to miłośniczka suszonych pomidorów i górskich szlaków, niezależnie od pogody. Na pierwszym miejscu stawia dobrą zabawę i dobrowolność udziału w działaniach. Autorski przepis na wyśmienite warsztaty kulinarne: garść dobrowolności, szczypta humoru, krztynka wiary we własne pomysły i ciutka szaleństwa w łączeniu składników.

    11. Makaron w sosie orzechowo – gruszkowym z serem pleśniowym

    Składniki:
    – duża cebula
    – 200 g śmietanki kremówki 30%
    – ok. 250 g sera (ma być intensywny w smaku, np. Gorgonzola. U mnie pleśniowy gurkus i złoty)
    – 150 g orzechów włoskich
    – 4 niewielkie gruszki
    – 400 g makaronu
    – pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa

    Sposób przygotowania:

    1. Wstawiłam do gotowania makaron zgodnie z poleceniem na opakowaniu (8 min)
    2. Orzechy rozdrobniłam i uprażyłam na suchej patelni.
    3. Na kilku kroplach oliwy podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, a następie dodałam gruszki w tej samej postaci.
    4. Kiedy gruszki zmiękły dodałam śmietankę, orzechy i ser pokrojony w kostkę.
    5. Mieszałam aż do roztopienia się sera.

    Zjadłyśmy ze smakiem posypane natką pietruszki, ale następnym razem użyjemy świeżej bazylii lub kolendry.

    12. Pesto pietruszkowo-migdałowe

    Składniki:

    – 2 pęczki natki pietruszki
    – 100 ml oliwy z oliwek
    – 50 ml lekko podprażonych migdałów (garść)
    – łyżeczka soku z cytryny
    – pół łyżeczki soli oraz czarny pieprz
    – ząbek czosnku

    Sposób przygotowania:
    1. Podprażyłam na suchej patelni płatki migdałowe (aż zaczęły brązowieć).
    2. Wszyst­kie skład­ni­ki zblen­dowałam.

     


    Przepis Ewy Popielarz, autorki bloga BaBy w kuchni.blogspot.com, z zawodu redaktor, z wyboru i zamiłowania żona jednego męża i matka trójki dzieci. To oni testują wszystkie dania, które potem trafiają na bloga „BaBy w kuchni”. Jak dotąd – wszystko im smakuje.

    13. Francuski ślimak z jarmużem

    Powiedzmy sobie szczerze – jarmuż i inne zielone rośliny to nie jest to, co dzieci lubią najbardziej. Ale można wykorzystać potencjał, jaki daje ich kolor, żeby uatrakcyjnić danie. Moje dzieci uwielbiają zielony makaron (spaghetti z jarmużowym pesto), zielone babeczki (muffiny z jarmużem i bananami), a ostatnio polubiły też – ślimaka.

    Składniki:

    – 1 opakowanie ciasta francuskiego
    – 200 g twarogu
    – 60 g liści jarmużu
    – 1 ząbek czosnku
    – 1 łyżka jogurtu greckiego
    – sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    – jajko roztrzepane z łyżką mleka
    – sezam i czarnuszka do posypania

    Sposób przygotowania:

    Liście jarmużu dokładnie myjemy i odcinamy twarde łodyżki. Wkładamy je do pojemnika malaksera i miksujemy, aż się rozdrobnią. Dodajemy twaróg, czosnek, jogurt i ponownie miksujemy, aż całość osiągnie jednolitą konsystencję. Doprawiamy do smaku.

    Ciasto francuskie kroimy na trzy równe pasy, wzdłuż długiego boku. Masę jarmużową przekładamy do woreczka, odcinamy końcówkę i wyciskamy masę na środek każdego z pasów ciasta. Składamy pasy, tak żeby utworzyły rulony z masą w środku.

    Przekładamy rulony na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając je łączeniem do dołu. Tworzymy kształt ślimaka, zaczynając od środka. Gotowego ślimaka smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy sezamem i/lub czarnuszką.

    Pieczemy w 190 stopniach przez 35 minut, do zezłocenia.

     


    Przepis Karoliny Lisickiej autorki bloga ProjektuJemy Zdrowie.pl, propagatorka zdrowego stylu życia i specjalistka ds. marketingu. Prywatnie także mama dwóch wspaniałych maluchów, miłośniczka zdrowych deserów i… gier komputerowych oraz planszowych.

    14. Ekspresowe ProZdro Kaszotto

    Składniki (na 2 porcje „dorosłe” i 2 „mniej dorosłe”):
    – 1 szklanka kaszy pęczak
    – 2 puszki pomidorów w kostce (warto zwrócić uwagę, żeby puszka byłą w środku emaliowana i pomidory nie stykały się bezpośrednio z aluminium oraz latem warto wymienić puszki na 1 kg pomidorów świeżych)
    – 2/3 puszki kukurydzy
    – 1 mała cukinia
    – roszponka (ile dusza zapragnie)
    – 135 g sera feta
    – kiełki brokuła
    – opcjonalnie: zdrowy olej (np. lniany lub z awokado)
    – przyprawy: sól, czosnek, papryka słodka wędzona, bazylia
    Sposób przygotowania:
    Kaszę wsypujemy do garnka i zalewamy niecałymi 2 szklankami wody. Gdy kasza już się trochę podgotuje, dolewamy zawartość puszek. Cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do dania. Na samym końcu dodajemy przyprawy i sól. Dzięki temu zabiegowi kasza wsiąknie mniej soli i nasze danie będzie zdrowsze.

    Na talerz wykładamy umytą roszponkę i nasze kaszotto. Na wierzch rozdrabniamy fetę i całość posypujemy kiełkami brokuła (świetnie się sprawdzą również kiełki lucerny). Opcjonalnie możemy nasze danie polać łyżką oleju lnianego lub innego zdrowego tłuszczu. Czas wykonania: około 20-30 minut.

    Możliwe modyfikacje:

    Jeżeli Ty lub Twój mąż na widok bezmięsnego obiadu uciekacie z krzykiem, to można do kaszy dodać (na początku gotowania) pokrojoną w kostkę, lekko podsmażoną pierś z indyka lub z kurczaka z dobrego źródła.

     

    Dodaj komentarz

    4 komentarzy do "14 przepisów blogerek kulinarnych na szybki obiad"

    Powiadom o
    avatar
    1000
    Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
    Aneta
    Gość

    Fajny, wpis. Cieszę się, że mogłam być jego cząstką 🙂 myślę, że takie zestawienia będą się cieszyć powodzeniem, bo to super ściągawka, gdy brak pomysłów na szybki obiad 🙂

    wpDiscuz