• Mamy zdanie
  • Jesienne kanapki, czyli smacznie, zdrowo, kolorowo…

    Przed nami jesień, warzyw i owoców coraz mniej. I co tu położyć na kanapki, znowu ser lub wędlinę? My o tej porze roku mamy na kanapkach zieleń, brąz i beż. Oto kilka moich kanapkowych propozycji.

     

    W kwestii jedzenia nigdy nie miałam z moimi chłopakami większych problemów. Mają swoje bardziej lub mniej ulubione dania, okresy większego i mniejszego zainteresowania jedzeniem, ale ogólnie dużo rzeczy jedzą. Starszy lubi próbować nowych smaków, zjada nawet surową cebulę :D, a młodszy wcześniej czy później chce mu dorównać, więc również się skusi.

    Jesienne smaki pełne barw

    Jak wyglądają nasze jesienne kanapki? Guacamole, hummus i… „nutella”, ale spokojnie nie ta ze sklepu to 3 pasty, które sprawiają, że jesień nie musi smakować serem i szynką. Dziś one w roli głównej!

    • „Nutella” made by you

     

    Zacznę od „nutelli”. Myślę że się nie pomylę pisząc, że większość dzieci „nutellą” na kanapce nie pogardzi. Zgadłam? Chcecie przepis na tą domową w 100% naturalną, do wykonania w 5 minut? Proszę bardzo! Potrzebne będą tylko 3 składniki:

    – masło orzechowe najlepiej takie bez żadnych dodatków (soli, pieprzu i innych), gdzie skład stanowią wyłącznie orzechy,
    – miód,
    – kakao.

    Proporcje według uznania. Kakao dodaję w takiej ilości, aby masło przypominało kolorem sklepową nutellę. Całość dosładzam miodem do smaku. Wszystkie składniki mieszam łyżką i gotowe! Taka domowa „nutella” jest gęstsza od tej ze sklepu, ale smakuje wyśmienicie!

    Mam jeszcze drugi przepis na domową „nutellę”, dla tych z Was, które mają trochę więcej czasu. Do jej wykonania potrzebne są:

    – 2,5 kg śliwek węgierek,

    – cukier lub miód do smaku,

    – 200 g kakao.

    Śliwki pestkujemy i rozdrabniamy blenderem. Smażymy z miodem lub cukrem aż sok odparuje. Dodajemy kakao i smażymy jeszcze chwilę. Teraz pozostaje przełożyć ją do słoików i zapasteryzować.

    • Zielono mi!

     

    A może macie ochotę na coś zielonego? Jeśli Wasze dzieci nie boją się kolorów na talerzu mam dla Was przepis na pyszną i zdrową pastę z avokado, czyli guacamole. Moi chłopcy się nią zajadają.

    Do jej wykonanie potrzebne są:

    – 1 awokado,

    – ząbek czosnku,

    – łyżka soku z cytryny,

    – sól, pieprz,

    – oliwa z oliwek.

    Miękkie awokado zgniatam widelcem i dodaję pozostałe składniki. Mieszam i gotowe!

     

    • Hummus, czyli pasta z ciecierzycy

     

    Na koniec przepis na pastę z ciecierzycy, czyli hummus. Jego wykonanie jest trochę bardziej czasochłonne, ale można go przechowywać nawet do tygodnia w lodówce.

    Do jej zrobienia potrzebne są:

    – Pół paczki ciecierzycy, którą trzeba namoczyć przez noc, a następnie gotować do miękkości przez ponad godzinę,

    – sezam, który zrumieniamy na patelni, a następnie blendujemy na gładką masę,

    – 1/3 szkl. oliwy z oliwek,

    – ząbek czosnku,

    – sól, pieprz i ulubione przyprawy, np. czerwona papryka, zioła prowansalskie, szczypiorek, koperek.

    Gdy mamy już zblendowany sezam dodajemy pozostałe składniki i blendujemy wszystko jeszcze raz. Jeśli hummus wyda nam się zbyt suchy możemy dodać trochę wody, w której gotowała się ciecierzyca. Powinien mieć dość lekką konsystencję.

    Masło orzechowe, awokado i ciecierzyca to prawdziwe bogactwo cennych składników, warto sięgnąć po nie, gdy skończą się warzywa i owoce w naszych ogródkach. Jak widzisz jesień na kanapkach nie musi być nudna! Mam nadzieję, że dzięki tym przepisom Twoja będzie smaczna, zdrowa i kolorowa czego Ci życzę!

    Ps. Bez obaw nie zamieniam się w blogerkę kulinarną. Nadal niezmiennie nie lubię gotować! 😉

    A jakie są Twoje jesienne smaki? Daj znać w komentarzu!

    Jeśli szukasz pomysłu na szybkie obiady, koniecznie zajrzyj TUTAJ.

     

    Dodaj komentarz

    Bądź pierwszy!

    avatar
    1000
      Subscribe  
    Powiadom o