• Mamy zdanie
  • Przepisy na zdrowe słodycze, czyli słodkie dzieciństwo bez cukru!

    Mówi się, że dzieciństwo powinno być słodkie i jestem jak najbardziej za… zdrowymi słodyczami! 🙂 Najlepiej zrobionymi samodzielnie. Jak się okazuje ich wykonanie wcale nie musi być czasochłonne. Oto kilka inspiracji na zdrowe słodycze bez cukru.

    zdrowe słodycze bez cukru

    Jeśli czytałaś kiedyś skład słodyczy dostępnych w sklepach pewnie wiesz, że nie wygląda to najlepiej. Cukier, mleko odtłuszczone w proszku, olej palmowy, masło odwodnione, emulgator: lecytyny (SOJA), wanilina (nie mylić z wanilią) to skład jednej z bardziej popularnych czekoladek dla dzieci. 🙁 Uprzedzam pytanie – nie jestem skrajną przeciwniczką słodyczy (daję dzieciom gorzką czekoladę). 😛 Zdarza mi się również kupić chłopcom coś słodkiego. Jednak coraz częściej staramy się zastąpić sklepowe słodycze słodkościami domowej roboty.

    Minione ferie były doskonałą okazją do ich wykonania. Jadąc do siostry pomyślałam, że zrobimy dzieciakom zabawę w „Master Chefa”. Pomysł przypadł do gustu całej gromadce, w końcu co słodkie, to słodkie. 😉 Jednym słowem połknęli przynętę. 😉 Oto jak przebiegały nasze „warsztaty kulinarne” pt. „Zdrowe słodycze bez cukru”.

    Przydasie do zdrowych słodyczy 😉

    Do zrobienia naszych zdrowych słodyczy użyliśmy:

    • płatków owsianych górskich,
    • sezamu,
    • siemienia lnianego,
    • żurawiny,
    • rodzynek,
    • masła orzechowego (bez dodatków soli i cukru),
    • wiórków kokosowych,
    • daktyli,
    • kakao,
    • słonecznika,
    • orzechów włoskich,
    • miodu.

    Co z nich powstało? Zaraz Wam opowiem i oczywiście podam przepisy, abyście również mogły wypróbować.

    Kulki mocy

    Kulki mocy to bardzo zdrowe słodycze, w których, powiem szczerze, zakochałam się. Pierwsze, których spróbowałam zrobił mój mąż i to jemu skradłam recepturę. 😉

    Zdrowe słodycze kulki mocy

    Wykonanie:

    • daktyle moczymy w wodzie przez ok. 1h, aby napęczniały i zmiękły,
    • za pomocą blendera lub młynka do kawy rozdrabiamy ok. 1 szklanki płatków owsianych i robimy z nich mąkę,
    • to samo robimy z orzechami włoskimi,
    • gdy daktyle zmiękną, rozdrabniamy je blenderem na gładką masę i łączymy z wcześniej blendowanymi składnikami,
    • dodajemy wiórki kokosowe, masło orzechowe (ok. 1 łyżki) i łyżeczkę kakao.

    Ilości są tak naprawdę na oko. Chodzi o uzyskanie masy, która nie będzie kleiła się do rąk. Lepimy z niej kulki, obtaczamy we wiórkach kokosowych i gotowe. Jeśli wytrzymacie można je włożyć na godzinę do lodówki.

    Przepisów na kulki mocy znajdziecie w Internecie całe mnóstwo, są bardzo różnorodne, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

    Aha i jeszcze jedna ważna informacja – dzieciaki uwielbiają je lepić, bo konsystencja przypomina plastelinę. 😉 Choć nie zawsze są to kulki. 😉

    Batony zbożowe – zdrowe słodycze pełne ziarna!

    Wykonanie batonów zbożowych zajęło nam dosłownie 5 minut! Oto jak je zrobiliśmy:

    • na patelnię wsypałam ¾ opakowania płatków owsianych,
    • podprażyłam je,
    • na koniec dodałam słonecznik i sezam (ilość wg uznania),
    • przesypałam wszystko do miski,
    • dodaliśmy pozostałe składniki: pokrojoną żurawinę, rodzynki, siemienie lniane i wiórki kokosowe,
    • na patelnię wyłożyłam ok. 10 łyżek miodu i podgrzewałam, aby się roztopił,
    • dodałam sok z połowy cytryny,
    • następnie wsypałam suche składniki z miski, aby je obtoczyć w miodzie z sokiem z cytryny.

    Wystarczyło wymieszać masę, przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, i odstawić, aby ostygła. Potem jeszcze tylko na ok. 30 minut do lodówki i można kroić batony.  Opcjonalnie można również dodać kakao.

    Ciasteczka „Dziecięca fantazja” 🙂

    Kolejna propozycja to autorski przepis mojej siostrzenicy Oliwki, która postanowiła zrobić ciasteczka według własnego pomysłu.

    Wykonanie:

    • do talerza wsypujemy ok. 2 łyżek kakao,
    • dodajemy płynny miód, aby uzyskać konsystencję gęstej polewy,
    • kolejne składniki to: rozdrobnione orzechy włoskie, pokrojona drobno żurawina, sezam i mąka owsiana powstałą ze zmielenia płatków w młynku do kawy (myślę, że ok pół szklanki).

    Oliwka wyłożyła masę na papier pergaminowy, tworząc kształt ciasteczek, posypała je sezamem i włożyła do lodówki, aby stwardniały. Ciasteczka nie wymagają pieczenia.

    Zdrowe ciastka bez cukru

    Jak widzicie dzieciństwo może być słodkie również bez cukru. Owszem słodycze, zrobione przez nas, są droższe w wykonaniu, ale szczerze mówiąc wolę wydać pieniądze na składniki niż na lekarza. Z moich statystyk wynika, że tylko 1 na 4 dzieci nie będzie chciało ich spróbować 😉 (u nas tak było). Trójka się zajadała!

    Przepisy idealnie sprawdzą się również, gdy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy, a nie chce nam się piec ciasta. Zdrowa alternatywa to najlepsza alternatywa! Smacznego i dobrej zabawy! 🙂

    Koniecznie daj znać w komentarzu, jak wypróbujesz przepisy. A może znasz inne receptury na zdrowe słodycze? Podziel się poniżej, chętnie się zainspiruję. 🙂

    Pozostałe pomysły na zabawy z dziećmi, nie tylko kulinarne, znajdziesz tutaj.

    2
    Dodaj komentarz

    avatar
    1000
    1 Comment threads
    1 Thread replies
    0 Followers
     
    Most reacted comment
    Hottest comment thread
    2 Comment authors
    MamaSpaceAmalia Recent comment authors
      Subscribe  
    najnowszy najstarszy oceniany
    Powiadom o
    Amalia
    Gość

    Bardzo mnie interesuje ten temat i jestem ciekawa 🙂